El costat fosc dels Cúmuls d’estrelles

VLT descobreix nou tipus de cúmul estel·lar globular

eso1519aLes observacions amb el Very Large Telescope de la ESO a Xile han descobert una nova classe de cúmuls globulars “foscos” al voltant de la galàxia gegant Centaurus A. Aquests objectes misteriosos tenen aspecte similar als grups normals, però contenen molta més massa i poden o bé allotjar quantitats inesperades de la matèria fosca, o contenen forats negres massius – cap dels quals s’esperava ni s’entén.

Cúmuls estel·lars globulars són enormes boles de milers d’estrelles que orbiten la majoria de les galàxies. Es troben entre els sistemes estel·lars coneguts més antics de l’Univers i han sobreviscut a través de gairebé tot l’espai de creixement i evolució de galàxies.

Matt Taylor, un estudiant de doctorat a la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile, Santiago de Xile, i el titular d’una Beca d’ESO, és l’autor principal del nou estudi. Ell és l’escenari: “Els cúmuls globulars i les seves estrelles constituents són claus per entendre la formació i evolució de les galàxies. Durant dècades, els astrònoms pensaven que les estrelles que componen un cúmul globular donat tots compartien les mateixes edats i composicions químiques – però ara saben que són les criatures més estranyes i més complicats “.

La galàxia el·líptica Centauro A (també coneguda com NGC 5128) és la galàxia gegant més propera a la Via Làctia i se sospita d’albergar un màxim de 2.000 cúmuls globulars. Molts d’aquests cúmuls globulars són més brillants i més massives que el 150 o així que orbita la Via Làctia.