Els cossos menors del Sistema Solar i els Planetes nans

A més del Sol, els vuit planetes i els seus satèl·lits, el Sistema Solar està format per innombrables cossos de menor grandària, els diàmetres van des dels 2000 km fins a fragments d’entre 10 metres i poques mil·lèsimes de mil·límetre (els meteoroides wikipèdia).

Els petits cossos estan distribuïts en tot l’espai circumdant al Sol i fins aproximadament la meitat de la distància a l’estrella més propera i es concentren principalment en tres regions: el cinturó principal (CP), el cinturó transneptunià (CT) i el Núvol d’Oort (NO).

Clip

En verd els objectes del Cinturó Principal, en vermell els NEAs. A la imatge central els TransNeptunians i Centaures, i a la imatge de la dreta el Núvol d’Ort.

El primer és una regió en forma d’anell entre Mart i Júpiter, on es troben l’enorme majoria dels asteroides.

El segon és també una regió en forma d’anell que s’estén des de poc més enllà de Neptú fins a unes 50 vegades la distància Terra-Sol i està poblat pels objectes coneguts com a objectes transneptunians (TNOs). També se li coneix com a cinturó d’Edgeworth-Kuiper (O simplement, cinturó de Kuiper).

Finalment, el Núvol d’Ort és una extensa regió esfèrica, que envolta el Sol i s’estén fins on la influència gravitatòria d’aquest deixa de ser preponderant, entre 1 i 2 any llum.

Els objectes del NO i els TNOs són cossos compostos de gels (bàsicament d’aigua) i silicats primitius en proporcions gairebé iguals en massa.

Existeixen finalment diverses poblacions dinàmicament inestables i que s’originen a partir d’objectes ejectats dinàmicament d’aquestes 3 poblacions: els cometesels asteroides propers a la Terra (NEAs), els Centaures, i els objectes dispersats del disc transneptunià (SDOs).

Captura (1)

Els cossos de major grandària d’aquestes poblacions, com ara l’asteroide Ceres, o els TNOs Plutó, Eris, Makemake i Haumea, tenen prou autogravedad com perquè estiguin en equilibri hidrostàtic, i compleixen amb les dues primeres condicions necessàries per a ser planetes. No se’ls considera estrictament com a membres de la població de petits cossos, tenen la categoria de “planetes nans”.