Es troba metà en els meteorits de Mart

Un equip internacional d’investigadors ha descobert rastres de metà en els meteorits marcians, una possible pista a la recerca de vida al planeta vermell.

Els investigadors van examinar mostres de sis meteorits de roca volcànica que es va originar a Mart. Els meteorits contenen gasos en la mateixa proporció i amb la mateixa composició isotòpica com l’atmosfera marciana. Tots els sis mostres també contenien metà, que es va mesurar per aixafament de les roques i executant el gas que surt a través d’un espectròmetre de masses. L’equip també va examinar dos meteorits no marcians, que contenien quantitats menors de metà.

El descobriment apunta a la possibilitat que el metà podria ser utilitzat com una font d’aliment per formes rudimentàries de vida sota la superfície de Mart. A la Terra, els microbis fan això en una varietat d’entorns.

“Altres investigadors estaran disposats a replicar aquestes troballes utilitzant eines de mesurament alternatius i tècniques”, va dir el coautor Siguin McMahon, un associat postdoctoral de la Universitat de Yale en el Departament de Geologia i Geofísica. “Els nostres resultats probablement seran utilitzades pels astrobiólogos en models i experiments encaminats a comprendre si la vida podria sobreviure per sota de la superfície de Mart en l’actualitat.”

El descobriment va ser part d’un projecte conjunt d’investigació dirigit per la Universitat d’Aberdeen, en col·laboració amb el Centre d’Investigació del Mig Ambient d’Escòcia Universitats, la Universitat de Glasgow, la Universitat Brock a Ontario, i la Universitat de Western Ontario.

“Una de les novetats més interessants en l’exploració de Mart ha estat el suggeriment de metà en l’atmosfera de Mart”, va dir el professor de la Universitat d’Aberdeen John Parnell, que va dirigir la investigació. “Missions recents i futures de la NASA i l’Agència Espacial Europea, respectivament, estan mirant això, però, és fins al moment no està clar on el metà prové de, i fins i tot si és realment allà. No obstant això, la nostra investigació proporciona una forta indicació que roques a Mart contenen una gran reserva de metà “.

Coautor Nigel Blamey, de la Universitat de Brock, va dir que l’equip té previst ampliar la seva investigació mitjançant l’anàlisi de meteorits addicionals.

McMahon de Yale va assenyalar que l’enfocament de l’equip pot ser útil per a futurs experiments rover de Mart. “Fins i tot si el metà marcià no s’alimenta directament microbis, pot assenyalar la presència d’un ambient càlid humit, químicament reactiva on la vida podria prosperar”, va dir McMahon.

Font de la noticia Sciencedaily via The Meridian Journal.