Observatori Laietania B-57

Funcionant des de l’any 2007, l’Observatori Laietania, realitza observacions astronòmiques de caire astrofotogràfic, astromètric, i fotomètric, així com de divulgació. Amb les imatges i dades recopilades col·labora amb estudis de seguiment d’evolució atmosfèria de Mart, Júpiter i Saturn, a més a més de ser Observatori Catalogat pe’l Minor Planet Center amb codi de Observatori MPC-B57 per al seguiment de cosos menors del sistema solar.

Recentment s’han realitzat col·laboracions amb l’institut d’Astrofísica de Andalusia en l’estudi espectroscòpic d’asteroids hidratats.

 

L’història

Després de molts anys somiant amb tenir un equip instal·lat de forma permanent a casa, amb el trasllat a una casa amb terrasses pròpies ( quin luxe !!! s’acavaren les nits d’observació al terrat de l’antic pis , mentre era observat pels veïns que pujaven a xafardejar al ” boig dels telescopis “, o bé els que pujaven a fumar el cigarret ), per fi vaig poder fer aquest somni realitat.

Finalment vaig optar per instal·lar una columna fixa , que està protegida durant el dia per una coberta mòbil . Tot el control de l’observatori ( muntura, enfocament , càmeres , etc … ) es realitza des dels ordinadors de la taula de control, en l’estudi adjunt a la terrassa.

Observatori LaietaniaObservatori LaietaniaObservatori LaietaniaObservatori Laietania

 

En trobar-se la casa a la part alta d’un turó, es dominen tots els horitzons excepte l’Est (tapat per l’estudi / despatx de control).

Una visió panoràmica des de l’observatori:

Panoràmica des de l'Observatori Astronòmic  Laietania a Parets del Vallès

Newton SkyWatcher de 10 Polzades de l'Obs. Laietanaia

Newton SkyWatcher de 10 Polzades de l’Obs. Laietanaia

El material de què disposa l’observatori és el següent:

  • Muntura SKYWATCHER EQ6 Pro Synscan V.3.20. Aquesta muntura va substituir l’antiga HEQ-5, la qual tenia una capacitat de càrrega molt limitada. La EQ6, tot i ser una muntura de gamma baixa, i de tenir un control de qualitat en fàbrica nul (per posar un exemple, quan em va arribar a casa recent comprada, les connexions del tauler de control als motors estaven creuades .. . és a dir: connexió de control de RA connectada al motor de declinació. Amb això ja us podeu imaginar que el control de qualitat del muntatge, és senzillament inexistent … crec que l’únic control que fan és que la muntura càpiga en les caixes …). Però amb un bon desmuntatge, substitució dels rodaments per altres de major qualitat, i sobretot i més important, un bon ajust de totes les peces, separadors i ajust precís corona-bisinfin, la muntura millora enormement … com si fos una altra. Quan em va arribar de fabrica la EQ6 tenia un error periòdic de + -360arcseg. Després de l’ajust, reengreix i substitució dels rodaments l’EP és de l’ordre dels 15 arcseg, i sobretot i més important, és un error “periòdic”, el que em permet fer guiats amb errors màxims de + -1 arcseg. (Per millorar això seria necessari un dispositiu d’òptica adaptativa tipus AO8.
Celestron 9 polzades de l'Observatori Laietanaia

Celestron 9 polzades de l’Observatori Laietanaia

  • Tub òptic Reflector SKYWATCHER 254mm / f4.7 (1200mm de focal). Aquest tub el faig servir principalment per fotografia de cel profund, i per Astrometria.
  • Tub SmithCassegrain Celestron de 9,25 polzades (235mm) / f10. Aquest catadiòptric el faig servir compra Astrometria i planetària.
  • Tub refractor Skylux 70/700 (si, és telescopi del Lidl !!!!). Utilitzat com tub guia.
  • Càmera CCD DSI II color.
  • Camara DMK 21AF04. Cambra monocroma destinada a fotografia planetària i lunar.
  • Càmera web Phillips SCP 9000N modificada per llarga exposició (SC1) utilitzada com a càmera de guiatge.

 

A les següents imatges es poden veure diverses fotos del procés de construcció de la coberta de l’observatori.

Muntatges Observatori Laietania

Muntatges Observatori Laietania